Buddy Jewell (US)

Buddy Jewell (US)

Buddy Jewell er en aktiv konsertartist fra USA, som har delt scene med bl.a. Tim McGraw, Faith Hill, Brooks and Dunn og ZZ Top. Han åpnet øynene til Nashville da han vant overlegent over Miranda Lambert i talentkonkurransen Nashville Star, countryversjonen av American Idol. Og hans påfølgende album havnet rett på førsteplass på Billboards country album-liste. Nå er han klar for Vinstra.

Familien til den amerikanske countrysangeren Buddy Jewell bodde i en periode i Dyess, Arkansas, småbyen som ble grunnlagt av president Roosevelt på 1930-tallet som et hjelpeprosjekt under depresjonstida. Dyess er i dag spesielt husket som hjemstedet til Johnny Cash. Både Jewell- og Cash-familien var hardtarbeidende bønder.

Buddy Jewell er fortsatt nøye med å understreke sine arbeiderklasserøtter, før han ga seg i kast med en karriere i musikken var han blant annet sjåfør for et bryggeri, utkaster og revolvermann i western-show i fornøyelsesparken Six Flags over Texas i Dallas.

Etter å vokst opp med å lære seg å synge i kirken, var han i flere år på midten av 1980-tallet sanger i countrybandet White Oak, med base i området han selv vokste opp, Osceda, Arkansas. På begynnelsen av 1993 hadde han innsett at han måtte flytte til Nashville om han skulle få fart på karrieren. Men som så mange andre håpefulle sangere fikk han erfare at nåløyet var trangt. I sine første ti år i Music City var Buddy Jewell demo-sanger. Stemmen som låtskrivere kontaktet når de ønsket en overbevisende fremføring av sangene som ble pushet mot byens countrystjerner. Jewell sang i snitt på fem hundre demoer i året, til sammen over fem tusen. Mange av dem ble til hits i sine utgitte versjoner. Men plateselskapene på Music Row var likevel lunkne når det kom til å gi Jewell en sjans.

Det snudde tvert da Buddy Jewell i 2003 ble den første vinneren av talentkonkurransen Nashville Star, countryversjonen av American Idol. Jewell fikk over 60% av stemmene og slo overlegent sangerinnen som havnet på tredjeplass, Miranda Lambert.

Førsteprisen bestod blant annet av kontrakt med Columbia Records, som overlot til Clint Black å produsere albumet som fikk tittelen Buddy Jewell, i spissen for Nashville studiomusikerelite. Albumet gikk rett til førsteplass på Billboards country album-liste og helt opp til trettende plass på Billboard Album Top 200. Plata inneholdt en duett med Lambert, en versjon av Merle Haggards «Today I started loving you again». To av sangene fra plata, «Help put out the rain (Lacey´s song)» og «Sweet southern comfort»,  fant veien helt til tredjeplassen på Billboards hit-singel-liste.

Da Buddy Jewell fikk sitt gjennombrudd for fjorten år siden, hadde han gitt ut to album på egenhånd, One in a Row i 2001 og Far enough away i 2002. Fra midten av 2000-tallet har det kommet ytterligere fire album; Country enough  i 2008 og I surrender all i 2011, som inneholdt sangen «Jesus, Elvis and me», også en fremgang i gospelmusikkverdenen. På 2015-utgivelsen My Father´s Country tolker Jewell et utvalg av sangene som fantes på vinylplater i hjemmet under oppveksten, inkludert Waylon Jennings «Abilene», Charlie Rich´ «Behind closed doors» og Glen Campbells «Galveston». Samme år slapp han også konsertplata Wanted Live, inneholdende sangene som fansen setter mest pris på på konsertene.

I fjor kom foreløpig siste utgivelse fra Buddy Jewell, EPen Reloaded, som ytterligere understreker at Jewell har en stor, klassisk countrystemme, i tradisjonen som teller George Strait, Alan Jackson og Toby Keith.

Kjøp billett

Oppdag mer om artisten her

Våre samarbeidspartnere